Skip to content


repository (vtopt0) issue while patching vios

It is my turn to patch vio servers….. 🙂

vioaprpu001:/home/padmin>updateios -commit
User can not perform updates with media repository(s) loaded.
Please unload media images.

What is going on here? What is loaded and where?

vioaprpu001:/home/padmin>lsvopt
VTD             Media                              Size(mb)
vtopt0          RH6.2.iso                          unknown

Really? Someone played with RedHat? Apparently so, except now the repo seems not to be really OK……… The next command should unload a repo.

vioaprpu001:/home/padmin>unloadopt -vtd vtopt0
Device "vtopt0" is not in AVAILABLE state.

We need to get more info about this repository like its adapters, state and whatever else we can find.

vioaprpu001:/home/padmin>lsmap -all
.......
------------- -------------------------------------------------
vhost13              U9117.MMB.1060FFP-V1-C19      0x00000000

VTD                   vtopt0
Status                Defined
LUN                   0x8100000000000000
Backing device        /var/vio/VMLibrary/RH6.2.iso
Physloc
Mirrored              N/A

It should be Available not Defnined. Definitely, someone built it, and dismembered it but partially. Well, let’s get rid of it.

vioaprpu001:/home/padmin>rmvdev -vtd vtopt0
vtopt0 deleted

Now, going back to the patching I should be doing today.

vioaprpu001:/home/padmin>updateios -commit
All updates have been committed.

……. and whatever steps follows……

Posted in Real life AIX.


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Anonymous says

    Thank you – helpful! 🙂



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield



Copyright © 2016 - 2017 Waldemar Mark Duszyk. All Rights Reserved. Created by Blog Copyright.